09.11.2008., nedjeljajedna lektirica...

Ivana Brlić Mažuranić: Neva Nevičica i Sunce djever

O piscu:Ivana Brlić Mažuranić(Ogulin 18.4.1874-Zagreb 21.9.1938.) završila samo 2 razreda O.Š., a visoku naobra zbu stekla družeći se s intelektualniim ljudima.

Nakladnik-Zagrebačka stvarnost

Naklada-2003. god.

Zabilješke tjekom čitanja: -mlinar i mlinarica caru nenaplačuju ništa za mljevenje žita, a običnim ljudima naplaćuju jako opuno
· Kad im je jedna siromašna starica došla da joj samelju žito, oni joj nisu htjeli spustit cjenu pa je odustala ali njiohova kćer se sažalila nad staricom pa joj je odlučila tajno, dok joj roditelji ne gledaju samljeti žito besplatno
· Nakon što joj Neva samalje žito, starica joj obeća da će joj bit na raspolaganju kad god joj to zatreba i odonda u mlinu ništa neradi dok Neva to ne pogleda zbog čega njeni roditelji postanu jako ljuti…
· Jednog dana Nevi dojadi to što je roditelji mrze pa zaželi otići od kuće i tog trenutka se stvori tamo ona baka kojoj je samljela žitokoja joj otkrije da je kraljevna izgubila klučeve od ormara i da onaj koji ih pronađe ako je žensko da će joj biti prva dvoranic (šta god to značilo)
· Kada je našla ključeve, predomislila se i otišla s Oleh banom u njegovu banovinu (to se nije NIMALO svidjelo kraljevni koja je bila zaljubljena u Oleh bana)
· Nakon što su doššli u banovinu Oleha i vjenčali se, došla je ohola kraljevna (u namjeri da Nevi isčupa srce,a Oleha si uzma za muža)
· Kada je vojska od zla kraljevne bila već na ulazu u dvorac, Neva je ugledala onu baku koja je ustvari bila mokoš(nemem blage veze šta znači mokoš tako da netrebata ni pitati)ali ona im nije htjela pomoć ali onda se pojavilo sunce i spržilo svu vojsku zajedno sa zlom kraljevnom
· I to bi bilo to

-Ovo djelo mi se nije svidjelo zato što je bilo za lektiru ali vjerovatno bi mi se svidjelo da ni je za lektiru

-naj ljepši ulomak:»Takmo naredili, tako tako uzvali, a ono što se pojavilo po pustoj banovini, toga više nama ni za so godina ni u deset carevina»

- u ovom s edjelu govori o životu jedne mlade djevojke

-pisac je ovim djelom htio poručiti da nekada moramo pristati na kompromis

1. Jedna stara baka dolazi u mlin da joj samelju žito
2. Odustane zbog visoke cijene i na povratku je mlinareva kći zaustavi kaže joj da će joj samljeti tajno žito besplatno
3. nakopn što joj Neva Nevičica (mlinareva kći) samalje žito, baka obeća da će joj uvjek biti na raspolaganju.
4. Neva poželi otići i baka joj kaže kako da to napravi.
5. neva sretne Oleha bana i pobjegne s njim što jako razljuti zlu kraljevnu koja je odluči ubiti.
6. kada Neva i oleh ban dođu u njegovu banovinu, dođe za njima i kraljevna sa ogromnom vojskom koja je htjela ubiti Nevu, a Oleha uzeti sebi za muža.
7. Baš kada je s vojskom namjeravala ući u Olehov dvorac, Sunce i se smiluje i sprži cijelu kraljevninu vojsku zajedno sa kraljevnom.

-Sadržaj: jednom davno su živjeli mlinar i mlinarica kojima je jednog dana došla jedna stara, siromašna baka kojoj nis htjeli spustit cijenu pa je odustala i kad je krenula kući zaustavila ju je Neva Nevičica 8mlinareva kći)koja joj je ponudila da joj tajno samelje žito. Nakon što joj je samljela žito, baka joj je obećalal da će joj biti uvjek na raspolaganju. Od tada u mlinu neradi ništa dok to Neva na pogleda pa su je njeni roditelji zamrzili zbog toga. To je dosadilo nevi pa je zaželjela otići i onda se tamo stvorila ona baka kojoj je besplatno samljela žito i rekla joj da je kraljevna izgubila ključeve i da ona koja ih pronađe će biti njena prva dvoranica i još joj je rekla gdje su joj ključevi. Neva je otišla na to mjesto i pronašla ključeve ali su se onda ona i oleh ban zaljubili te je Neva bacila ključeve i pobjegla s njim u njegovu banovinu.
Kraljevna je to vidila i nije joj se to nimalo svidjelo jer se ona htjela udati za Oleha pa je otišla sa ogromnom vojskom u Olehovu banovinu i baš kada su Oleh i Neva stigli u njegovu banovinu, došla je i zla kraljevna sa vojskom. Pokušala je provaliti u Olehov dvorac da ubije nevu, a Oleha povede sasobom da joj bude muž i baš kad je trebala provaliti u dvorac, Sunce se smilovalo Olehu i Nevi pa je odlučilo spržiti svu vojsku od kraljevne i nju s vojskom.

-vrijeme i mjesto radnje nisu određeni u ovoj priči

likovi:-glavni likovi: Neva Nevičica- pametna,hrabra,požrtvovna…
-sporedni likovi:Oleh ban, zla kraljevna,baka(mokoš),mlinar i mlinarica…

-stilska izražajna sredstva:preneseno značenje,metafora,personifikacifikacija…
the end





nadam se da ćeva ova lektira "malkoc"pomoć u pisanju prave lektire...(kopirajte je u comp. ako želite !!!)


| 21:50 | Komentari (24) | Print | x |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Postovi
Fun
O meni
Fun
Hey!
Dizajn